Quentin Jerome Tarantino


Jeho dětství nebylo zrovna nějak ideální a tak většinou trávil čas u své babičky, kde se díval převážně na televizi, což se na jeho vývoji podepsalo. Nebyl vynikající žák, a to i přesto, že mu psycholog určil IQ 160. V 16ti letech byl vyhozen ze školy a začal pracovat jako vyhazovač v pornokině. K erotickým scénám si získal odpor a svou práci opustil. Poté začal pracovat ve videopůjčovně VideoArchives, kde také získal přezdívku “Magor z videopůjčovny”. Tam se také seznámil s Rogerem Avarym, se kterým začal psát scénaře.

Po nepovedeném pokusu filmu My best friend birthday a dalších, se stal mediálně známým až po filmu Gauneři, který se stal charakteristickým pro jeho scenáristickou i režijní tvorbu, plnou nihilismu a násilí a měl pěkný divácký ohlas. Teprve po svých prvních neúspěších absolvoval režijní kursy v Sundance Institute Director’s Workshop and Lab. a založil vlastní výrobní společnost A Band Apart. A proslaven, v dobrém slova smyslu, se stal filmem Pulp fiction – příběhy z podsvětí, který získal cenu Zlatou palmu na MFF v Cannes 1994.

Režijní filmografie

  • 2007 Grind House
  • Inglorious Bastards
  • 2005 Sin City – město hříchu
  • 2004 Kill Bill 2
  • 2003 Kill Bill
  • 2000 “Kriminálka Las Vegas” (TV seriál)
  • 1997 Jackie Brownová
  • 1995 Čtyři pokoje
  • 1994 “Pohotovost” (TV seriál)
  • Pulp Fiction: Historky z podsvětí
  • 1992 Gauneři / Reservoir Dogs
  • 1987 My Best Friend’s Birthday

Herecká filmografie

  • 2007 Grind House
  • 2005 Muppets’ Wizard of Oz, The (TV film)
  • 2004 Kill Bill 2
  • Planet of the Pitts
  • 2003 Kill Bill
  • 2001 “Alias” (TV seriál)
  • 2000 Malý Nicky – Satan Junior
  • 1998 God Said, ‘Ha!’
  • 1997 Jackie Brownová
  • 1996 Krvavá romance
  • Od soumraku do úsvitu
  • Sex po telefonu
  • 1995 Anatomy of Horror, The (TV film)
  • Čtyři pokoje
  • Desperado
  • Johnny zapíná rádio
  • 1994 Coriolis Effect, The
  • Pulp Fiction: Historky z podsvětí
  • Sleep with Me
  • Somebody to Love
  • 1993 Eddie Presley
  • “Late Night with Conan O’Brien” (TV seriál)
  • 1992 Gauneři / Reservoir Dogs
  • 1987 My Best Friend’s Birthday

Dokumentární filmografie

  • 2004 Cutting Edge: The Magic of Movie Editing, The
  • Kanál Z: Velkolepá posedlost (TV film)
  • 2002 All the Love You Cannes!
  • Baadasssss Cinema (video film)
  • Class of ’92, The (video film)
  • Pulp Fiction: The Facts (video film)
  • Sundance 20
  • 2001 Zehn Gebote der Kreativität, Die (TV film)
  • 1999 A&E Biography: Samuel L. Jackson (TV film)
  • Forever Hollywood (TV film)
  • Christopher Jones: The E! True Hollywood Story (TV film)
  • Intimate Portrait: Pam Grier (TV film)
  • 1998 Jackie Chan: My Story (video film)
  • 1997 Full Tilt Boogie
  • Off the Menu: The Last Days of Chasen’s
  • 1996 American Film Institute Salute to Clint Eastwood, The (TV film)
  • Typewriter, the Rifle & the Movie Camera, The
  • 1995 “American Cinema” (TV seriál)

 

(Foto: yahoo.com. Text: Internet celkově+má tvorba)

Sdílejte článek

13 komentářů

Přidejte svůj komentář
  1. Profilový obrázek
    DonMartinez 21 května 2009 v 17:27

     Já se nějak v tom Tarantinovi neumím vyznat. Pulp Fiction a Gauneři jsou výborné filmy. Jackie Brown nebyla špatná. Ovšem Kill Bill a Grindhouse (Death Proof) považuji za naprosté nesmysly… Jako herec mě ale baví. Výkony ve From Dusk Till Dawn a Pulp Fiction byly vážně kouzelné (“když jsi ke mě vjížděl všiml sis cedule s nápisem sklad mrtvejch negrů?”). Po režijní stránce se ale opravdu dá říct, že ho Rodriguez už dávno překonal…

  2. Profilový obrázek
    Solo 21 května 2009 v 00:18

     sorry soldiere, ale on není zas až tak dobrý herec a už vůbec ne nejlepší v součastnosti. Jeho režisérské schpnosti shazovat nechci, ale jeho filmy taky moc nemusím. Kill Bill je blbost, gaunery jsem neviděl, Pulp Fiction se mi líbí, Grindhouse je pi…… Jako herec se mi líbil docela ve filmu Od soumraku do úsvitu, ale to asi jen proto, že tam hrál krátce

  3. Profilový obrázek
    Eraserhead 19 května 2009 v 23:39

     A nenatočil Sin City náhodou Rodriguez? I když pravda, mám dojem, že mu do toho Quentin minimálně v jedný “povídce” fušoval. Kill Bill bych za skvostné ani špičkové filmy asi neoznačil (dvojka mě baví více než jednička), ale Gauneři jsou docela dobrý…. Abych pravdu řekl, Tarantino mě baví mnohem víc jako herec, než jako režisér či scénárista. Jeho vyprávění vtipu v Desperadu je nezapomenutelné…..

Nový komentář